O noua speranta pentru pacientii diagnosticati cu tumori, care nu pot fi tratate cu metode convetionale de radioterapie, sau care necesita interventii chirurgicale complicate sau tumori inoperabile.

CE ESTE RADIOCHIRURGIA CYBERKNIFE ?
Radiochirurgia CyberKnife este un tratament radioterapeutic noninvaziv, ce foloseste energie de mare intensitate, care trimite din diverse unghiuri fascicule foarte precise de radiatie. CyberKnife este atat de precis, incat fasciculul de radiatie poate fi aplicat si in cazul unor tumori cu forma neregulata, chiar si al celor care se afla in apropierea organelor vitale.
Aceasta caracteristica permite ca Cyberknife sa poata fi aplicat in multe cazuri, inclusiv in cazuri considerate inoperabile sau netratabile prin metoda chirurgicala sau alte metode de tratament – oferind multor pacienti o noua speranta de viata.

CARE SUNT CAZURILE CE POT FI TRATATE CU CYBERKNIFE?
CyberKnife este recomandat de FDA pentru tratarea tumorilor sau leziunilor aflate in orice parte a corpului pentru care este indicata radioterapia. Pacientii trebuie sa consulte medicul pentru a determina daca CyberKnife este cel mai potrivit mod de tratament pentru ei. Cazurile ce pot fi tratate cu CyberKnife sunt:
- Tumori primare sau metastaze cerebrale
- Tumori ale coloanei vertebrale
- Tumori ale maduvei spinarii
- Tumori ale organelor cu tesuturi moi (Plamani, Rinichi, Ficat, Pancreas)
- Neurinoame acustice
- Meningioame/ tumori craniene
- Tumori ale glandei pituitare
- Reziduuri sau recidive tumorale
- Malformatii arteriovenoase
- Tulburari functionale, ca nevralgia trigeminala

CARE SUNT AVANTAJELE TRATAMENTULUI CU CYBERKNIFE ?
Tratament fara durere
Nu sunt dureri asociate radioterapiei prin intermediul sistemului de radiochirurgie CyberKnife.
Tratament care nu necesita utilizarea unui cadru
Proprietatea Cyberknife de a corecta miscarea pacientului elimina durerea si dezavantajele asociate folosirii unui cadru metalic utilizat in alte technici stereotaxice .
Tratament utilizabil in orice parte a corpului
Unicitatea conceptiei Cyberknife face posibil tratamentul leziunilor sau tumorilor din orice parte a corpului, ceea ce reprezinta o abordare cu totul noua in radiochirurgie. Radioterapia poate fi administrata atat creierului si coloanei vertebrale, cat si organelor cu tesuturi moi cum sunt plamanii, ficatul, rinichii.

Tratament ambulatoriu
Tratamentul cu Cyberknife reduce in mod substantial riscul complicatiilor si perioada de refacere necesara dupa interventiile chirurgicale. Cu CyberKnife este posibila o radiochirurgie treptata. Doza totala de radiatie poate fi impartita in doua pana la cinci doze mai mici care pot fi administrate in citeva zile consecutive. Aceasta proprietate  protejeaza mai bine tesuturile inconjuratoare tumorii, fiind benefica pentru tratarea tumorilor mai mari sau a celor aflate in apropierea unor zone sensibile. Dupa tratament cei mai multi pacienti se pot intoarce acasa si isi pot relua activitatea normala.

Cum functioneaza CyberKnife ?
CyberKnife este un sistem de emisie de radiatii, montat pe bratul flexibil al unui robot care asigura accesul la tumori situate oriunde in organism.
CyberKnife integreaza doua tehnologii de inalt nivel:
- Un sistem imagistic care verifica localizarea tumorii si care este capabil sa compenseze automat miscarile pacientului in timpul emiterii radiatiei. Acest sistem imagistic elimina necesitatea montarii unui cadru pentru cap (metoda invaziva).
- O sursa de energie montata pe bratul unui robot, cu multiple articulatii si cu sase grade de libertate in miscare, ceea ce ii permite o exceptionala manevrabilitate in focalizarea pe tumori. O puternica sursa de raze X montata pe bratul robotului, localizeaza cu precizie tumoarea din corp si trimite radiatii punctual, cu precizie micrometrica din mai mult de 1200 de unghiuri .

Precizia sistemului CyberKnife reprezinta un progres major in radiochirurgie.
Sistemul de imagistica radiologica digitala a campurilor anatomice si markerii implantati se utilizeaza pentru orientarea precisa a radiatiei. Fasciculele de radiatii sunt focalizate convergent pe tumoare pentru a maximiza cantitatea de radiatie care ajunge in tumoare si a minimiza expunerea la iradiere a tesuturilor sanatoase din jurul tumorii.

Cum se desfasoara tratamentul?
Procedura de tratament cu CiberKnife consta in sase etape:

Consultarea pacientului:
Eligibilitatea pacientului pentu tratamentul CyberKnife este evaluata de catre medicul sau si echipa noastra de tratament CyberKnife. Dupa ce se decide ca pacientul este potrivit pentru tratamentul CyberKnife, urmeaza stabilirea schemei de tratament.

Stabilirea schemei de tratament:
Depinde de protocolul tratamentului. Pentru tratamentul intracranian se folosesc masti faciale care ajuta la imobilizarea pacientului si urmarirea leziunii; pentru tratamentul extracranian se folosesc markeri mici de metal sau aur, sau pacientul poate fi echipat cu o vesta de urmarire “Synchrony”. Montarea mastii faciale este noninvaziva si nedureroasa, spre deosebire de cadrul pentru cap folosit in procedeele de radioterapie anterioare. In cazul cand sunt necesari markeri, acestia sunt mici (trei pana la patru milimetri lungime), iar montarea lor cauzeaza un minim disconfort pacientului. Vesta de urmarire “Synchrony” este folosita pentru urmarirea markerilor dinamici care se misca o data cu respiratia.

Vizualizare CyberKnife:
Cand pacientul a fost imobilizat in pozitia necesara si i s-au montat elementele de urmarire, sunt luate imagini de localizare ale leziunii. Imaginile CT sunt necesare, dar in acelasi timp se pot combina foarte rapid cu si imagini de RMN, PET sau angiografie 3-D.

Planificarea tratamentului:
Dupa vizualizare pacientul poate pleca si urmeaza stabilirea schemei de tratament. Medicii si fizicienii pot dezvolta rapid schema de tratament gratie vitezei de calcul a sistemului de planificare al CyberKnife.

Administrarea tratamentului:
Dupa planificarea tratamentului pacientul revine pentru administrare. Pacientul este pozitionat in masca sau in vesta de urmarire “Synchrony”. In timp ce pacientul este intins pe masa de tratament, bratul robotului se misca incet in jurul pacientului si localizeaza cu precizie pozitia leziunii-tinta si emite in timp real, din cele mai potrivite unghiuri, radiatia. Nu este nevoie de anestezie. Procedura intreaga dureaza numai 30-60 de minute dupa care pacientul este liber sa se intoarca la activitatea normala.

Urmarirea pacientului:
La fel ca dupa orice tratament de radioterapie sau radiochirurgie, este necesara urmarirea radiologica si clinica a bolnavului pentru a monitoriza evolutia.

Caracteristici tehnice ale CyberKnife:
- Robot cu sase articulatii cu manevrabilitate exceptionala
- Accelerator linear 40 kg ce genereaza raze X de 6 MV
- 12 colimatoare de diverse diametre intre 5 si 60 mm
- Colimator IRIS ce poate fi reglat la diametrul tuturor celorlalte colimatoare
- Schimbator automat de colimator
- Greutatea sistemului CyberKnife (robotul si LINAC)1586 kg
- Masa de tratament care se poate misca in 6 planuri
- Greutatea mesei de tratament 453 kg
- Sensibilitatea clinica totala sub 1mm
- Posibilitatea de a iradia din 1200 de unghiuri diferite
- Posibilitatea medicilor si fizicienilor de a planifica tratamentul la spital sau de la distanta
- Singurul sistem din lume capabil sa excute radiochirurgie in orice parte din corp fara cadru
- Capabilitatea de imagistica in timp real pe durata tratamentului
- Posibilitatea pozitionarii automate a pacientului in timpul tratamentului
- Posiblitatea unui tratament de mare finete si neintrerupt de miscarile pacientului datorate respiratiei
- Administreaza tratamente in una sau mai multe sedinte

Cerere de servicii

* Introduceti textul:
CAPTCHA Image Reload Image
Protectia datelor personale
Cookies
A.N.P.C.