Unde mergi în concediul medical anul acesta?24.05.2012

Turismul medical, cel mai dinamic sector de călătorii la nivel global, cu o rată de creştere anuală estimată la 30%, ar putea ajunge, în România, la 100 milioane euro până în 2015.

Un lifting facial la Atena şi o operaţie la ochi în Dubai. Un tratament dentar la Bucureşti, o intervenţie dificilă la Viena. Tentaţi de preţurile inferioare celor practicate in ţările lor, de varietatea ofertelor de pe site-urile clinicilor şi de mobilitatea înlesnită de agenţiile de profil, milioane de pacienţi se tratează anual în străinătate. Se estimează că cifra de afaceri in turismul medical va ajunge, în 2012, la 100 miliarde de dolari (faţă de 79 miliarde, în 2010) şi 130 miliarde, în 2015, conform unui raport internaţional al KPMG. Iată de ce turismul medical stârneşte apetitul tot mai multor ţări, pe de o parte, şi a cât mai multor turişti, pe de alta.

În mod tradiţional, turismul medical este abordat regi­onal, şi nu global: pacienţii s-au îndreptat dintotdeauna că­tre ţările vecine atunci când nu au găsit rezolvarea proble­melor acasă, sau când acasă înseamnă prea scump. Astfel, Mexicul a constituit mereu o tentaţie pentru pacienţii ame­ricani. Thailanda, India sau Malaezia pentru asiatici, Franţa pentru africani, SUA pentru latino-americani, Germania şi Austria pentru ruşi, dar şi pentru români, mai recent. Iată destinaţii clasice ale celor care caută un tratament, de multe ori mai ieftin şi mai rapid decât acasă. Nu este şi cazul româ­nilor, însă, care aleg să plece nu pentru că găsesc în altă parte mai ieftin. Ci pentru că găsesc mai bun.

Eliza B. locuieşte în Bucureşti. Atât ea cât şi familia apelează la serviciile medicale ale unui renumit spital din Vie­na. Doar la dentist merge în România, „pentru că se lucrează impecabil, la preţuri mai mici”. Până şi de venirea pe lume a celor 2 copii s-a bucurat tot în afara ţării. Precizează că a cheltuit chiar mai puţini bani născând la Viena decât ar fi cheltuit la Bucureşti „unde, în anumite clinici, ai tarife occi­dentale şi mentalitate românească”, explică ea.

Cititi tot articolul aici.
Protectia datelor personale
Cookies
A.N.P.C.