S-a gasit solutia stoparii exodului cadrelor medicale?14.11.2014

In ultimii ani, Romania a cunoscut o permanenta dezvoltare in ceea ce priveste sectorul sanitar, atat privat, cat si de stat. Este adevarat ca multe spitale de stat sunt inca vechi, fara niciun fel de modernizare, dar este la fel de adevarat ca multe au fost supuse unor lucrari de modernizare, iar acum arata similar celor din Occident. Daca in afara, insa, serviciile medicale costa bani grei, in tara noastra costurile sunt accesibile, cel putin raportat la veniturile celor din strainatate. Asa se face ca multi pacienti de peste hotare au inceput sa se trateze la noi in tara, pe bani putini, in conditii optime. Fenomenul a fost numit turism medical si, de la an la an, aduce tarii noastre venituri importante. Anual s-a estimat un venit de 250 milioane de dolari. Numarul strainilor care vin sa se trateze in Romania s-ar putea dubla anul viitor, la 500.000, cresterea acestui sector oferind posibilitatea medicilor romani de a intoarce in tara, transmite Bloomberg.

CEI MAI MULTI TURISTI CARE VIZITEAZA ROMANIA IN SCOP MEDICAL VIN DIN GERMANIA, ITALIA, ISRAEL SI MAREA BRITANIE, POTRIVIT DIRECTORULUI SEYTOUR ROMANIA, ANDREI NACEA.

Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria, unele dintre cele mai afectate tari europene in urma crizei economice, investesc in clinici private care sa atraga vest-europenii si americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastica, noteaza Bloomberg. Strainii aleg serviciile medicale din tarile est-europene pentru preturile mai scazute in comparatie cu tarile de origine, precum si pentru faptul ca asigurarile nationale nu acopera unele servicii, precum chirurgia plastica.

TOMOGRAFII SI LUCRARI DENTARE ”Am prieteni italieni care isi trateaza dintii sau isi fac tomografii in Romania, pentru ca este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune”, a declarat Otilia Florescu, o asistenta medicala ce lucreaza in Italia de sapte ani. Ea ia in considerare posibilitatea de a se intoarce in Romania, pentru a lucra intr-o clinica privata. ”Un sector privat dezvoltat, care ofera o remunerare adecvata, ar putea impiedica plecarea doctorilor, care inseamna o problema mare si generalizata in centrul si estul Europei. Pierderile din sectorul sanatatii publice ar putea fi minimizate daca medicii ar ramane in tara, ceea ce ar ajuta, de asemenea, si economia”, a declarat Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank din Londra.

SALVARE? In acelasi sens argumenteaza si Zeljko Popadic, un doctor croat care detine o clinica privata. Acesta sustine ca dezvoltarea turismului medical ar putea ajuta stoparea exodului doctorilor catre alte tari din UE. Aproximativ 40% dintre pacientii care se trateaza la clinica lui Popadic sunt straini, acestia generand 80% din veniturile totale ale institutiei medicale. De la integrarea in UE, in 2007, aproximativ 25.000 de doctori si 15.000 de asistente au plecat din Romania in tari ca Germania, Franta, Spania si Italia, potrivit Ministerului Sanatatii. Acestia beneficiaza de regulile UE, care permit libera miscare a fortei de munca, inclusiv in conditiile in care respectiva tara are probleme in a inlocui personalul medical ce pleaca in strainatate.

In Romania, peste 70% din personalul medical lucreaza in sistemul public de sanatate. Tara noastra are un numar scazut de medici prin comparatie cu tarile din regiune, respectiv 22,7 doctori la 10.000 de locuitori, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ungaria, de exemplu, are 30,3 doctori la 10.000 de locuitori, iar Croatia - 26 de doctori la 10.000 de locuitori. Salariul mediu al unui doctor experimentat care lucreaza in Romania este de 20.000 de dolari pe an, in timp ce in Germania acesta se ridica la 82.000 de dolari, iar in Marea Britanie la 120.000 de dolari, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ajustate la costul vietii.

TURISM BALNEAR Nu trebuie uitat nici turismul balnear, care la randul sau aduce in tara un numar important de turisti, iar numarul ar putea creste daca sanatoriile balneare s-ar moderniza. Pasi importanti in modernizare au cunoscut si sanatoriile constantene din Techirghiol si Mangalia, iar proiectele continua. Nu demult, managerul Sanatoriului Balnear si de Recuperare Techirghiol, Alexandru Georgescu, a subliniat ca un aspect extrem de important il constituie si schimbarea atitudinii personalului medical.

Sursa: Telegraf Online Constanta
Protectia datelor personale
Cookies
A.N.P.C.