Turismul medical: fara granite29.03.2013

Cum turismul medical capata amploare, Bianca Nutu investigheaza de ce romanii aleg sa se trateze peste hotare si de ce strainii vin la noi.

Nu m-am multumit niciodata cu raspunsuri evazive. Iar cand am inceput sa ma documentez pentru redactarea acestui articol, majoritatea celor pe care i-am intervievat s-au limitat la generalitati. Turismul medical mi-a fost descris ca o oportunitate pentru orice cetatean al lumii de a beneficia de servicii medicale de calitate intr-o alta tara decat cea de origine si de a le imbina cu avantajele unei calatorii. Din aceeasi categorie fac parte si sejururile la spa sau in locuri unde ne putem relaxa. [...]

Cei care au trecut printr-o experienta medicala in strainatate avertizeaza ca este recomandat sa apelam la ajutorul unor experti, care au experienta in organizarea calatoriilor medicale si usile deschise la profesori doctori de renume mondial. Daca ne aventuram sa plecam pe cont propriu, riscam sa pierdem timp si bani. Prin recomandarile lor, am ajuns sa il cunosc pe Razvan Nacea, managing director la agentia de turism Seytour, infiintata inca din 1990 si care in urma cu patru ani a propus pietei un concept nou, pe care Razvan l-a studiat in SUA: turismul medical.

Desi CV-ul il recomanda ca un businessman redutabil, noul departament nu a fost gandit ca o afacere profitabila, ci mai degraba infiintat din dorinta ca nimeni altcineva sa nu fie nevoit sa repete ceea ce au trait el si familia lui. In urma unor probleme grave de sanatate, a fost nevoit sa calatoreasca impreuna cu familia peste hotare, in cautarea unei noi sanse la viata - ceea ce, mai apoi, l-a determinat sa le faciliteze romanilor nu doar posibilitatea efectuarii unor consultatii si a unor operatii complexe intr-o multitudine de clinici private sau spitale de stat din lume, asigurarea unui translator si asistenta 24/7, ci si pachete turistice all-inclusive.

"Noi facilitam si personalizam intreaga calatorie, de la plecare pana la intoarcere, in functie de preferintele individuale", imi spune. Mai mult decat atat, cunoaste personal doctorii pe care ii recomanda. Din discutia cu el, aflu ca pacientii care hotarasc sa ia drumul strainatatii, desi in general sunt animati de speranta ca problema lor isi va gasi in sfarsit rezolvarea, sunt extrem de vulnerabili. Tocmai de aceea, el si echipa sa se angajeaza sa le explice la ce riscuri se expun, ce complicatii pot surveni si ce sansa de reusita are o interventie.

Ignoranta, boala grea
Conform statisticilor, din ce in ce mai multi romani aleg sa se trateze peste hotare. Din pacate, acestia apeleaza la ajutorul clinicilor din afara in situatii critice. Nu avem o cultura a preventiei si a verificarilor medicale. Pentru a schimba mentalitatea romaneasca de a apela la medic abia cand boala e intr-un stadiu avansat, cei de la Seytour (www.turism-medical.eu) au conceput pachete turistice de check-up si investigatii medicale pentru o scanare completa a functionalitatii organelor. Nu e prima lor incercare de a ii convinge pe romani ca este mai important sa previi decat sa tratezi. In ciuda ofertelor pe care le-au pus la dispozitie celor care apeleaza la serviciile agentiei, a emisiunilor televizate in colaborare cu TVR, putini sunt cei care in locul unei vacante all-inclusive in Turcia sa prefere o destinatie insorita unde pot sta la plaja, dar au si ocazia de a-si testa starea de sanatate. Si tocmai pentru ca romanii nu iau in serios recomandarile medicului, aflu cu stupoare ca in Romania, de multe ori, cei din urma sunt dispusi sa ii infatiseze pacientului situatia mult mai sumbra decat in realitate, doar pentru a se asigura ca sunt luati in serios.

Cititi tot articolul, aici.
Protectia datelor personale
Cookies
A.N.P.C.