Turismul medical: pacientii straini dau buzna in Romania14.08.2013

Preturile mici, mana de lucru ieftina si calitatea actului medical oferite de unele clinici private din Romania determina anual zeci de mii de straini sa vina pentru a se trata la noi in tara. Pe de alta parte, romanii asteapta nerabdatori sa poata beneficia de asistenta medicala in spatiul european, drept garantat de o directiva europeana pe care suntem obligati sa o implementam din octombrie 2013.

Turismul medical va fi analizat de o comisie
Un prim pas va fi facut de o comisie interministeriala condusa de Vasile Cepoi, care analizeaza problemele actuale ale turismului medical romanesc, in tentativa de a gasi solutii. „Am semnat un memorandum intre Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Ministerul Turismului, pe care il vom inainta Guvernului. De asemenea, vom analiza cadrul legislativ actual, modificarile in reglementare si modalitatile prin care am putea sa promovam turismul de sanatate. Este necesar sa identificam acele servicii de interes pentru Europa si sa le dezvoltam, iar directiva care garanteaza libera circulatie in spatiul european ar trebui sa constituie un stimulent pentru noi“, a completat consilierul guvernamental.

Piata turismului medical romanesc s-ar putea dubla pana in 2014
Turismul medical la nivel global reprezinta o intreaga industrie. Spre exemplu, in India ajunge la 1 miliard de euro. Pe de alta parte, Thailanda are costuri medicale de cinci ori mai mici ca SUA, iar Malaysia a extins viza pentru pacientii straini de la o luna la sase luni. Care sunt tendintele in Romania?
„Exista deja spitale mari cu aparatura de ultima ora si cadru medical performant care ofera diverse tratamente. De aceea, si acum sunt in plan investitii pentru spitale mari private, complet dotate cu sectie de terapie intensiva, dar si cu servicii de cazare similare celor oferite de un hotel de patru stele“, a explicat Razvan Nacea, managerul companiei de turism medical Seytour.
Insight Market Research Solutions arata ca „piata turismului medical din Romania s-ar putea dubla pana in 2014. Mai precis, specialistii se asteapta ca ea sa ajunga la 500 de milioane de dolari si 500.000 de turisti.

Cititi tot articolul aici.
Protectia datelor personale
Cookies
A.N.P.C.