Glaucomul este o boală insidioasă, "perfidă". Sunt afectaţi 2% din cei de peste 40 de ani şi 10% din cei peste 80 de ani. În cursul bolii, fibrele nervului optic, care transmit imaginea din retină spre creier, treptat se atrofiază. Cauza acestuia este răsturnarea echilibrului între aprovizionarea nervului optic cu sânge și presiunea internă a ochiului. Oprirea sau încetinirea acestei boli, care progresează de la pierderea de vedere spre orbire, prin cunoștințele actuale, putem încetini sau opri numai prin scăderea presiunii oculare. Aceasta se poate cu tratament medicamentos și/sau intervenție cu laser și/sau intervenție chirurgicală. Este important de știut că procesul de deteriorare/atrofiere a nervului optic, cu actualele cunoștințe nu poate fi refăcut.

Deși boala a fost descrisă deja de Hippocrate, totuși până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea nu se putea vindeca și se ajungea până la orbirea totală. De atunci speranța este când în tratamentul medicamentos, când în cel chirurgical.

Dr. Cseke István din Ungaria, în pionierat, printre primii, efectuează tehnica modernă de operație ”non-penetrantă” împotriva glaucomei și alte intervenții chirurgicale inovative de glaucom, care în comparație cu procedurile cunoscute/actuale sunt mai sigure și au mai puține complicații în reducerea presiunii oculare, care în prezent este esența tratării bolii.

Deși în prezent există medicamente excelente împotriva glaucomei și în reducerea presiunii oculare această metodă domină .Totuși rezolvarea prin intervenția chirurgicală este necesară.

La operațiile clasice, ca trabeculectomia, deseori intervin complicații și majoritatea medicilor oftamologi apeleaza la aceste intervenții chirurgicale doar ca soluție finală.

Tehnicile noi sunt mult mai sigure, motiv pentru care se poate aplica în stadiul de început a bolii, dar sunt ca tehnică și mai complicate, motiv pentru care, în prezent, operează doar un număr restrâns de medici.

”Cu ceva timp în urmă și eu am utilizat tehnica clasică, dar rezultatele erau schimbătoare, de aceea am însușit în Germania ”sclerectomia profundă” (deep sclerectomy), o tehnică mai eficientă și mai sigură. Începând cu anul 2005 operez din ce în ce mai mulți pacienți, media anuală fiind peste 50 de intervenții chirurgicale inovative de glaucomă.

Eficiența sclerectomiei profunde poate fi mărită prin completarea procedurii de canaloplastică, cu aparatul de optică de fibră cu iluminare laser, numit glaucolight.

Printre alte metode chirurgicale inovative de glaucom cel mai frecvent este introducerea implantulului ”Ex-Press de filtrare” și mai actual este metoda efectuată cu folosirea de ”plasa STARFLO”. Pe lângă acestea avem posibilitatea de a utiliza trabeculoplastica selectivă laser(SLT), care față de tratametele de laser de până acum este o intervenție mai eficientă.

Când este necesară intervenția chirurgicală/ operația?

- Dacă ne întălnim cu un stadiu avansat al glaucomului  ar fi riscant încrederea doar în eficiența medicamentelor.
- Daca prin utilizarea tratamentului medicamentos presiunea oculara nu poate fi scăzută la valoarea dorită.
- Daca pe lângă folosirea medicamentelor, cu o presiune oculară bună, observăm scăderea vederii.
- Dacă cineva, din motive oarecare, nu este capabil să utilizeze regulat picăturile antiglaucomă.
- Dacă bolnavul este alergic la picăturile antiglaucom.
- Dacă bolnavul, contra rezultatului atins cu picăturile de ochi, nu dorește să utilizeze o viață întreagă picături de ochi.

Unul dintre cele mai mari centre de intervenții chirurgicale inovative împotriva glaucomului, prezentate mai sus este Secția de Oftamologie a Spitalului Universitar  Elisabeta din Sopron, Ungaria.

Dr. Cseke Istvan este seful sectiei de oftalmologie din cadrul spitalului fiind fiind invitat pentru operatii  oftalmologice complicate si in alte tari precum Germania si Austria.

OPERATIE DE CATARACTA: 690 EURO/ un ochi
CRISTALIN: 120 - 400 EURO
SPITALIZARE IN REZERVA PROPRIE : 40 EURO/NOAPTE/PERS ( CU 3 MESE/ZI)
TRANSLATOR ROMAN: INCLUS IN TARIFUL DE MAI SUS

Cerere de servicii

* Introduceti textul:
CAPTCHA Image Reload Image
Protectia datelor personale
Cookies
A.N.P.C.